Tento web používá pouze nezbytné cookie, nutné pro fungování košíku, přihlášení, zobrazení správného obsahu pro vás. Web nevyužívá analytické ani marketingové cookies.

Loading...

Informace o vinařství

Když se člověk stane vinařem

Je potřeba dosáhnout určité zralosti, aby se člověk mohl stát vinařem. Bez toho, aby jej ošlehaly zkušenosti, mu víno svoje tajemství nevydá. A nepopírám, že to musí mít trochu v genech.

U zrodu silné vazby mezi rodinami Zlomků a Vávrů byli naši otcové, dva kamarádi Josef a Bohuš, muzikanti z Boršic u Blatnice. Dá se říct, že si kápli do noty.

Víno pro ně bylo tím třetím do party. Cestu k němu si našli skrze muziku. Vypěstovali si ho, zušlechtili a zamilovali si jej. Bylo pro ně zábavou, trápením i radostnou euforií. Když jste mladí, moc to neoceníte. Chcete objevovat svět, studovat, užívat si. Ti mladí jsme my čtyři. Dva bratři Zlomkovi, Libor s Radkem, a dva Vávrovi, Tomáš s Petrem. Ani jeden z nás se doma moc neohřál. Vyletěli jsme ze sklípku, který byl tehdy pro nás malý a těsný. Chtěli jsme se učit životem daleko od domova, daleko od Slovácké vinařské podoblasti

Myšlenka přeměnit vinařství v živobytí v nás ale zarezonovala tak silně, že jsme jí nedokázali odolat. Stmelila nás dohromady a přesvědčila k návratu. Každý z nás do ní přinesl něco ze sebe, ze svého klukovského příběhu. Naše zkušenosti se vzájemně propletly tak, jak se proplétají letorosty vinné révy, a vytvořily pevný celek s hlubokými kořeny. Sklepmistr, vinař/odborník, ekonom a obchodník, to jsou naše nynější role v tomto příběhu. Ruce, smysly, hlava a duše vinařství Zlomek&Vávra. První společnou vinařskou radostí bylo Rulandské bílé roku 2007. Jeho kvality nám potvrdily, že jsme se dobře rozhodli. Od toho okamžiku hrozny pod našima rukama zrají, bobtnají, narůstají a splétají se. Jedna lahev, jedna písnička. Každý rok nás překvapí, každý rok je jiná a nová. Každý rok nám přivede nové přátele, odkryje nové povahy a ukáže další směr

Kdyz se človek stane vinarem

Čtyři bratři

Často se nás ptají, kdo jsme...S úsměvem rádi odpovídáme, že jsme čtyři bratři.Dva bratři Zlomkovi, Libor s Radkem, a dva Vávrovi, Tomáš s Petrem. Kamarádi od dětství, kteří se učili životem daleko od domova. Myšlenka pokračovat ve šlépějích svých otců, vinařů Josefa a Bohuslava, a přeměnit tak vinařství v živobytí je všechny přesvědčila zpět k návratu do rodných Boršic u Blatnice. Sklepmistr, vinař/ odborník, ekonom a obchodník, to jsou jejich nynější role v tomto příběhu. Ruce, smysly, hlava a duše vinařství Zlomek a Vávra.

Petr Vávra

Pro Petrovy ruce není výroba vína ničím novým. Má ji zvládnutou od bobule po lahev. On sám o sobě říká, že je introvert. Potřebuje trávit čas mezi řádky svých vinic. Na nic si nehraje a mluví tak, jak to cítí. Víno k němu přišlo samo. Vidí to spíše jako hru osudu, než promyšlený cíl. Když stříhá vinice nebo ručně sbírá hrozny do beden, dokáže naplno vnímat věci kolem sebe. Uvědomuje si třeba, že střapce z jedné hlavy vinné révy naplní vínem jen jednu sedmičkovou lahev.

Dotek s půdou a přírodou ho naplňuje. Doma má japonskou zahradu. Je plná jím umně střižených bonsají. V klecích jej vítají papoušci, když se za dlouhých podzimních nocí vrací unavený domů.

Proces výroby vína začíná právě s Petrem.

Petr Vávra
Libor Zlomek

Libor Zlomek

Možná si vás na začátku změří mírně nedůvěřivým pohledem, ale pak se usměje a bariéry padnou. Už si zvykl, že jeho znalosti v lidech vzbuzují přirozený respekt. Patří k našim uznávaným vinařům. Své smyslové sommeliérské kvality umocnil vysokoškolským studiem vinařství. Víno ho od malička obklopovalo a přitahovalo, dá se říct, že ho má pod kůží. Původně pomáhal a radil ostatním vinařům s výrobou vína. Jednou ho ale zamrzelo, že nemá svoje vlastní. Myšlenka vinařství Zlomek&Vávra byla na světě. Vznikající víno ho vždycky překvapí, každý ročník je jiný a každý potřebuje speciální zacházení. Libor říká, že kyselé víno vlhkých ročníků musí chvilku odležet. „Sladké víno suchých, slunných dní zase musíte rychle stáčet“, popisuje s jiskrou v očích. Na své práci má nejraději její pestrost a to vinné tajemství. Pro puntičkáře, za kterého se považuje, je to pokaždé nová výzva. Už u květů rád odhaduje, jaká bude jeho kvalita.

Pod Liborovým dohledem víno stáčíme do lahví.

Radek Zlomek

Práce byla pro mozek firmy dlouho „až“ na prvním místě, ale malá dcerka změnila priority. Společenský živel teď tráví víc času doma. Jinak by se dalo říct, že ho nic nerozhází, když řeší problémy, nekřičí. Lidi odhadne na první pohled. I víno potřebuje pevný systém a řád, proto má rád pořádek, zlepšování. Všechno musí fungovat už tady a teď

Čísla ho provázejí celý život, tak si ze zvídavosti vystudoval technickou univerzituŘízení kvality dnes už ale aplikuje jen při výrobě vína a výběru vín do nabídky e-shopu VINOZOOM, který spoluvlastní

Radek Zlomek
Tomás Vavra

Tomáš Vávra

Pozitivní extrovert si nepřipouští, že by něco nedopadlo. Poté, co otestoval život tím, že procestoval půlku světa, zahradničil nebo podnikal, zjistil, že v rodných Boršicích je stejně nejlíp. Příroda a obchodování – to jsou dvě jeho vášně. O tom, co prodává, dokáže básnit. Díky rostoucímu zájmu o naše víno bylo dokonce potřeba rozšířit výrobu. Říká, že tyto pochody kvalitu vína nijak neovlivní. Naopak, k většímu množství vína v sudu se musí chovat daleko opatrněji a odpovědněji. Víno mu otevírá širokou škálu charakterů a povah, běžně se potkává s řemeslníky, herci i vrcholnými sportovci. A to je to, co ho na práci baví a naplňuje.

Říká, že svět vína je opravdový a dovoluje mu doslova vypadnout mezi normální lidi. Je spokojený s tím, že dodává víno do vyhlášených restaurací i na takové akce, jakou je prestižní CZECH TOP 100 nebo Česko-Slovenský ples. Je spoluautorem myšlenky propojení vína se světem umění, kde si herci míchají sami své divadelní cuvée. Zalíbilo se to jak Slováckému divadlu, tak Národnímu divadlu v Brně. Chcete udělat radost svým blízkým, zaměstnancům nebo si pořídit kvalitní víno s firemním logem?

Tomáš pro vás najde to správné chutné propojení.

Galerie